Ağızdaki Diş Eksikliği ve Tedavisi
Diş eksikliği; pek çok insanın geçmişte sıkça ama şimdilerde daha seyrek yaşadığı bir sorundur.
Kimisi bu durumdan rahatsız olup tedavi yollarına başvursa da, kimisi de bu durumdan hiçbir rahatsızlık duymaz ve yıllarca bu şekilde dolaşır.
Diş eksikliğinin nedeni zaman zaman doğumsaldır. Yani doğuştandır.
Doğuştan bu durumun olması nedenleri;
- Genetik faktörler( aileden gelen)
- Enfeksiyon
- Travma
- Bazı ilaçların kullanımı
- Başka sendromların varlığı (cleidocranial displazi vs.)
Diş eksikliği, estetik dışında birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir.
Eksik Dişlerin Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir?
Eksik dişlerin gülüş estetiğini bozmakta ve bununla birlikte yemek yeme sorunu oluşturmaktadır.
Bunların dışında;
- Eksik dişin olduğu bölgede çiğneme yapılamayacağı için, zamanla bu bölgede bulunan çene kemiğinde erime ve incelme meydana gelir.
- Sağlıklı çiğneme işlemi eksik dişler nedeni ile gerçekleşemeyeceğinden ve tek taraflı çiğneme olduğundan, çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşur. Yani eklem problemleri olacaktır.
- Eksik dişler yüzün yapısının da bozulmasına sebep olur.
- Dudak ve yanaklar çökerek ve sarkar bununla birlikte kişi daha yaşlı görünür.
- Diş eksiklikleri diğer dişlerin de aralarının açılıp seyrekleşmesine neden olur. Dişler yelpazelenir.
- Eksik dişlerin yanındaki dişler destek bulamadığı için boşluğa devrilmeye başlar. Karşıt dişlerde eksik diş bölgesine uzamaya başlar. Bunun sonucunda, çiğneme fonksiyonu bozulur.
- Devrilen ve uzayan dişlerin bakımı zorlaşır. Kişi dişlerini yeterince temizleyemediği için; dişlerde çürüme, hassasiyet ve diş eti iltihabı oluşur. Bununla birlikte zamanla diğer dişlerde de kayıp meydana gelir.
- Eksik diş olduğunda besinler yeterince öğütülemez ve hazım sorunları oluşur.
- İyi çiğnenmeden ve tadı alınmadan yutulan yiyecekler, kişinin kilo almasına da sebep olur.
Diş Eksiliği Tedavileri
Tek diş eksikliğinde en sık kullanılan yöntem implant tedavileridir. Doğuştan eksik olan dişlerde ise önce dişler için bazen yeni yer oluşturmak için ortodontik tedavi gerekir.
İki ya da daha fazla dişin eksik olduğu kişilerdeyse implant ve üstüne köprü sistemi yapılabilir. Yani; implatın üzerine köprü yapılır.
Tam dişsizliğin söz konusu olduğu kişilerde yeterli sayıda implant ile tamamen sabit yapıştırılan bir köprü yapılabilir ya da kişilerin kullandığı hareketli protezin tutuculuğunu artırmak için birkaç implant koyulup bunlardan destek alınabilir.
Kuron, dişte meydana gelen harabiyet, bazı durumlarda dişin büyük bir bölümünün kaybedilmesine ve dişin zayıflamasına yol açar.
Ankara’da implant tedavisi için tercih edeceğiniz en önemli merkezlerin başında Dental Estetik Center gelmektedir. Kliniğin kurucusu Güzin Kırsaçlıoğlu’dur.
Comments are closed